Havenziekenhuis Rotterdam

Ron van der Pluijm

Hoofd Facilitair Bedrijf

"Enthousiasme, eigen stijl, warm, meenemend"

Het Havenziekenhuis wil de beste medische zorg bieden met persoonlijke aandacht in een gastvrije omgeving. Om deze visie tot leven te laten komen, voerde Ron van der Pluijm verschillende veranderingen door binnen het facilitaire bedrijf. Het Havenziekenhuis schakelt PasOntmoet met regelmaat in om ervoor te zorgen dat patiënten zich daadwerkelijk meer dan welkom voelen. Voor de medewerkers van het ziekenhuis moet gastvrijheid een tweede natuur zijn.

PasOntmoet werkte al eerder samen met het Havenziekenhuis, hierover had ik goede berichten gehoord. Tijdens onze kennismaking was er een klik op relationeel en inhoudelijk niveau. Toen zich een vraagstuk aandiende op het gebied van gastvrijheid, benaderden wij als facilitair bedrijf PasOntmoet om een voorstel uit te werken.

Werken met PasOntmoet roept bij mij deze woorden op: plezierig, meenemend en de verantwoordelijkheid laten waar deze hoort, namelijk bij mij en mijn team. Medewerkers die bij PasOntmoet workshops volgden, ervaren warmte, enthousiasme en liefde voor dit vak in een geheel eigen stijl. Als Havenziekenhuis hebben wij de ambitie het meeste gastvrije ziekenhuis van de omgeving te zijn. Juist doordat wij kleiner zijn dan onze buren willen wij dat onze patiënten zich zo prettig mogelijk voelen binnen de omstandigheden. Dit moet ons DNA zijn!

Natuurlijk willen we het liefst dat alle afdelingen van het ziekenhuis direct zouden instappen en mee zouden varen. Ook hierin ondersteunt PasOntmoet ons door soms eerst een stapje terug te doen voordat we verder kunnen. De facilitaire afdeling is vaak een startpunt als het gaat om gastvrije benadering van patiënten. We hebben er dan ook met PasOntmoet voor gekozen om klein te beginnen en van daaruit steeds meer mensen mee te nemen. In 2012 faciliteerde we een aantal leer- en ervaringsmomenten waaruit acties voortkwamen. Sommige acties waren succesvol andere minder.

Ons belangrijkste leermoment van afgelopen jaar is dat we het niet mogen loslaten, in deze fase is het cruciaal sturing te blijven geven en regelmatig vervolgmomenten te creëren om onze gastvrijheid te verdiepen. Dit jaar vervolgen wij onze reis door 'aan boord' te stappen met onze collega’s van de verpleegafdelingen. We verbinden twee afdelingen op gebied van gastvrijheid met elkaar. Vanuit hier nodigen we andere afdelingen uit om met ons 'aan boord' te gaan. Wat mij betreft verbinden wij ons de komende jaren graag verder met PasOntmoet en duurt de samenwerking voort.